Balatonkenese Római Katolikus Plébánia

RÓZSAFÜZÉR TÁRSULAT ÉS LELKI ALAPJAI

„Fogjátok újra kézbe a rózsafüzért, fedezzétek fel az ima erejét, a Szentírás fényében…..” (Boldog II. János Pál pápa: Rosarium Virginis Mariae)

A rózsafüzér az ismétlődő imádság legkedveltebb formája, melynek végzésével bárki megteheti, amit az Úr Krisztus mondott: "szüntelenül kell imádkozni és nem szabad belefáradni" (Lk 18,1; vö. 21,36). A rózsafüzér az ismétlődő imáival beleringat minket az imádság légkörébe.

A rózsafüzérben a Miatyánk közbeiktatásával 5-ször 10 Üdvözlégy imát imádkozunk, s a tizedekhez hozzákapcsoljuk megváltónk Jézus Krisztus földi életének misztériumát, ezeket titkoknak nevezzük. Jelenleg négy típusú rózsafüzért imádkozunk, melynek sorrendje örvendetes, világosság, fájdalmas és dicsőséges rózsafüzér, amelyek Jézus életének kiemelt eseményeit veszik sorba.

szuz mariaszienaiA rózsafüzér a Krisztus-központú Mária tisztelet magánájtatossága. Egyénileg mondva a személyes lelki élet, közösségben imádkozva a közösségek fontos összetartója és építője.

A rózsafüzér ősi formáját a szerzetesek és remeték már az első időktől kezdve használták, de elterjesztéséért különösen a ciszterciek és a domonkosok tettek sokat Mária tiszteletük által.

Elnevezése egy 15. századi legendából származik, mely szerint egy Máriát igen tisztelő léleknek az volt a szokása, hogy rózsából koszorút kötött és ezzel díszítette a Szűzanya szobrát. Egy napon látomásában azt a figyelmeztetést kapta, hogy van más "rózsakoszorú" is, amelynek jobban örül a Szűzanya: 50 Üdvözlégy elmondása, mert az imádság rózsává lesz az Istenanya kezében, aki ezekből a legszebb rózsakoszorút fonja magának. Innen a rózsafüzér elnevezés.

Mi magyarok a rózsafüzért legtöbbször szentolvasónak mondjuk, mely az Üdvözlégy imák számlálására "olvasására" utal.

A pápák ajánlják

rozsafuzerXIII. Leó: "A rózsafüzér csodálatos imafüzér: az Üdvözlégyek összeszövése az Úr imádságával és közbeszőtt elmélkedéssel. Az imádságnak egyik leghathatósabb formája, hogy elnyerjük az örök életet".

XII. Pius: Imádkozzátok a szentolvasót, mert az "az egész evangélium összefoglalása".

Boldog II. János Pál pápa, számtalanszor ajánlotta. „folyamodjunk a Legszentebb Szűzhöz a rózsafüzér imádkozásával, mert ő (Szűz Mária) ebben a gondolatban végigvezet bennünket a megváltás legfőbb titkain, és hozzásegít, hogy eljussunk az üdvösség hazájába."

Szűz Mária maga is ajánlja

A Szűzanya, amikor 1858 februárjában Lourdes-ban megjelent, ismételten kérte a kis Bernadettet, hogy szorgalmasan imádkozza a rózsafüzért a bűnösök megtéréséért. Ő maga is rózsafüzért tartott a kezében és együtt pergette a szemeket a kis látnokkal. A lourdesi Szent Szüzet mindig kezében rózsafüzérrel ábrázolják, ahogyan őt a kis Bernadett látta.

Rózsafüzér társulat Balatonkenesénbook rf

A Rózsafüzér társulat helyi vezetője Erzsébet nővér, az ő feladata, hogy a társulat tagjaiból olyan öttagú csoportokat szervezzen, akik vállalják, hogy minden nap egyénileg 1 tized rózsafüzért imádkoznak el, s így öten, közösen egy egész rózsafüzért ajánlanak fel a Szent Szűznek, saját szándékukra.

Erzsébet nővér osztja ki a tagoknak a titkokat, amelyek negyedévente váltakoznak. A titokról minden tag egy kis kártyát kap arra a negyedévre, amelyen a titok neve mellett egy kis elmélkedés is található.

A Rózsafüzér társulat helyi ünnepe a Rózsafüzér Királynőjének emléknapja, október 7.

A Rózsafüzér társulatnak bárki tagja lehet, aki vállalja, hogy minden nap imádkozik egy tized rózsafüzért. Szeretettel várunk téged is!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Bezár