Balatonkenese Római Katolikus Plébánia

KARITÁSZ CSOPORT ÉS LELKI ALAPJAI

A Katolikus Karitász egyházi jogi személyiségű közcélú humanitárius szervezet, amely korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintett nélkül segíti a rászorulókat szociális, egészségügyi intézmények fenntartása és különböző segélyprogramok, akciók útján. Munkánkat a nagy nemzetközi segélyszervezetek által kidolgozott és elfogadott alapelvek, szabványok határozzák meg.
Legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a karitász hálózatban dolgozó önkéntes és hivatásos munkatársak személyes szeretete jusson el az általunk támogatott emberekhez. A szeretetszolgálatot közösségben gyakoroljuk és ezekbe a közösségekbe szeretettel várunk minden érdeklődőt.
Az istenszeretetben gyökerező felebaráti szeretet elsődlegesen minden egyes hívő feladata, ugyanakkor az egész egyházi közösség feladata is minden szinten: a helyi közösségektől kezdve a részegyházakon (egyházmegyéken) át az egész világegyházig. Az Egyháznak, mint közösségnek is, gyakorolnia kell a szeretetet. Ez viszont megköveteli, hogy a szeretetnek meglegyenek a szervezetei ahhoz, hogy a közösségi szolgálatot rendezetten tudja végezni (vö: XVI. Benedek pápa Deus caritas est kezdetű enciklikája a keresztény szeretetről).


Kik vesznek részt a Karitász csoportban?

  • Akik szeretnék valóra váltani Krisztus kérését: enni adni az éhezőnek, inni a szomjazónak, ruhát adni a mezítelennek stb., tehát akik önkéntes munkában, idejük és képességeik szerint, részt tudnak venni gyakorlati segítő feladatokban (adakozás, gyűjtés, szervezés, osztás).
  • Akiknek van képességük és lehetőségük plébániai közösségi programok szervezésére, és azokon való segítő részvételre.
  • Akiknek van idejük, hogy imát mondjanak a testi és lelki rászorulókért.
  • Akik képesek nyitott szemmel járni munkahelyükön, lakóhelyükön és felfigyelni arra, ha valaki segítségre szorul és azt jelezni a csoportnak.
  • Akik képesek megszólítani a szükséget szenvedőt, hogy elfogad-e gyakorlati vagy lelki segítséget.
  • Akiknek van képességük és idejük, hogy időnként meglátogassanak vagy felhívjanak beteg és magányos embereket.
  • Akik tudnak lelki vigaszt nyújtani, és akik felismerik a lehetőséget a szentségek felajánlására, esetleg

A Karitász csoport közel 20 éve működik már, a plébános atya felügyelete mellett és a nővérek támogatásával. Jelenlegi vezetője Horváth Tiborné. Balatonkenesén nagyböjti és adventi tartósélelmiszer-gyűjtéseket szervezünk, ahol a helyi rászorulókat igyekszünk támogatni. Karácsony előtt már közel 100 beteg embert látogatunk meg és egy kis ajándék mellett, lelki támaszt igyekszünk nyújtani számunkra. karitaszDe a Karitász szervezi a Szent Erzsébet napi Erzsébet-kenyér kiosztását, a farsangi vendéglátást, a hittanos napok felügyeletét és szeretetvendégségét, és még sorolhatnám.
Ha kell, ruhát gyűjtünk, ha kell, hűtőszekrényt vagy bútort keresünk egy rászorulónak, ha kell látogatóba megyünk, ha kell, mások számára lekvárt főzünk…

A katolikus karitász helyi ünnepe, a segítő szeretet szentjének ünnepe, november 19., Árpád-házi Szent Erzsébet napja. Ez a nap a régi és új Karitász tagok ünnepélyes eskütételének alkalma is.

Természetesen nem mindenkinek van lehetősége és képessége mindenre, de hisszük, hogy mindenkinek van lehetősége és képessége valamelyikre, hogy az emberek lássák a mi jótetteinket és ezáltal dicsőítsék a Mennyei Atyát. Téged is szeretettel várunk!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Bezár