Balatonkenese Római Katolikus Plébánia

A CURSILLO CSOPORT ÉS LELKI ALAPJAI

A cursillo (spanyol eredetű szó) a kereszténységről szóló rövid tanfolyamot jelent. Segítségével a vallásosak, de a hittől, egyháztól távol lévők, a maguk módján Istenhívők is mérlegelhetik, meggondolhatják és átélhetik, mi a keresztény megközelítés és válasz a ma kérdéseire.
Cursillo

Hazánkban nemzedékeknek nem volt módja megismerni azt a talajt, amin az európai civilizáció kivirágzott. Ezt a hiányt igyekszik bepótolni a cursillo, ami egy rövid, intenzív, bentlakásos rendezvény. Három és fél nap alatt (teljes ellátással, díjmentesen) olyan sokat nyújt, amire a legtöbben egy életen át emlékezni fognak.

A cursillót a katolikus egyház szervezi, de nagyrészt világiak tartják. Mondandója a tapasztalatok szerint a résztvevők nemétől, családi helyzetétől, felekezetétől, korától, képzettségétől és társadalmi helyzetétől, sőt vallásossága mértékétől függetlenül is érvényes.

A cursillo inkább lelki élmény, megrendülés a résztvevőknek, mint tudás megszerzése, bár az is. Az ember ráeszmél létének óriási értékére: hogy tudniillik Istennek gyermeke. Szeme előtt új világ nyílik meg. Ez a találkozás nem más, mint egy személyes vallásos élmény. Mivel élmény, a cursillót nem lehet könyvekből megtanulni, vagy megmagyarázni. Hogy mi a cursillo, azt csak az érti, aki átélte.

A cursillo a tapasztalatok szerint örömöt ad, aktivizálja az embert, és tettekre sarkall, hogy magunkat és környezetünket is jobbá tegyük. A cursillo új barátságokkal és új közösségekkel is megajándékozhatja az embert.

A cursillo azokat az aktív embereket hívja, akik hatással vannak, vagy hatással akarnak lenni környezetükre, célja, hogy az erkölcs megerősítésével javuljanak a közállapotok, és Magyarország újra keresztény legyen.
A cursillókat adományokból fedezzük, ezért a részvétel térítésmentes.


Mi is az a De Colores ?

A De colores spanyol népdal, vallásos tartalom nélkül. Ez az ének lett a cursillo himnusza. De Colores! - Így köszöntik egymást a cursillisták. Ez spanyolul színeket jelent. És valóban, mindazok, akik a Cursillo rövid kurzusán részt vettünk, rádöbbentünk, hogy színes-pompás a világ.

rainbowA mozgalom a Római Katolikus Egyházban Spanyolországban Mallorca szigetén jött létre, az 1936-tól 1939-ig tartó polgárháborút követően, melyben 500.000 ember, köztük az egyházüldözés következtében 4000 pap vesztette életét. Alapgondolata, hogy a világot és az embereket nem az intézmények mozgatják, hanem sokkal inkább a közvetlen környezet, amelyben élnek. A környezetet kell megváltoztatni, az emberek szívéhez kell elsősorban szólni.

1949 óta az egész világon kb. 20 millió katolikus végzett cursillót. 1990-ben Szombathelyen kanadai magyarok és Gaál Jenő verbita szerzetes pap szervezte meg az első tanfolyamot, azóta több mint tízezren vettek részt rajta.

A cursillo ugyan sajátos módszert alkalmaz, nem különül el az egyházmegyei élettől, hanem szerves része a lelkipásztori munkának. Végső célja, hogy az egyháznak megújulásában még nagyobb lendületet adjon, és ezzel, Boldog II. János Pál pápa felhívására, részt vállaljon a világ újra evangelizálásában.

A cursillo életében a csoportnak van a legnagyobb jelentősége. Ez segíti a cursillistákat a kitartásban, és tartja fenn ezáltal az egész mozgalmat.
A cursillot végzettek azért igyekeznek csoportot szervezni, saját plébániájukon rendszeresen, néhány hetente, találkozni, hogy megosszák élményeiket, tapasztalataikat, nehézségeiket, és közösen imádkozzanak. Ez a csoport Balatonkenesén most alakult meg, vezetője Németh Gyuláné Melitta.
Ha már végeztél tanfolyamot, és szeretnél csatlakozni hozzánk vagy érdekel a tanfolyamon, szólj a nővéreknek vagy Melittának. Szeretettel várunk!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Bezár